Genel

İmamın Fendi Uyuyanları Yendi

İmam, neden bu kadar öfkeli konuşuyor?

Son günlerde kamuoyunda Mustafa Demirkan’ın adı sık sık geçiyor.Parti temsilcileri, Barolar, kitle örgütü temsilcileri ve kişiler adı anılan kişi hakkında art arda suç duyurusunda bulunuyorlar.

Bildiğiniz gibi Mustafa Demirkan, Ayasofya’da, “Örgün Eğitimle Birlikte Hafızlık Projesi” kapsamında hafız olan 136 öğrenci için yapılan icazet töreninde bir konuşma yapmıştı. Törende Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da hazır bulunmuştu.

Mustafa Demirkan adını vermeden Mustafa Kemal Atatürk hakkında şunları demişti:

…Bu ve bu gibi mabetlerin mabet olarak kalması için inşa edilmiş. Öyle bir zaman geldi ki, bir asır gibi bir zaman içinde bu mabed-i şeriften Ezan-ı Muhammediye, namaz her şey yasak olarak müze haline çevrildi. Bunlardan daha zalim daha kafir kim olabilir. Yarabbi bu zihniyetin bir daha bu ümmetin başına gelmesini mukadder buyurma…

https://www.ntv.com.tr/turkiye/mustafa-demirkan-hakkinda-suc-duyurusu,8TUrn53Ao0y8K7NNA62wUQ

Bu konuşmanın ardından laik çevreler, Mustafa Demirkan’ı kınayarak, protesto ettiler.

Peki, Mustafa Demirkol kimdir?

Bir internet sitesi konuyla ilgili haber vermiş, okuyalım:

…Rize Güneysu’lu olan Demirkan’ın YÖK Başkanı Saraç’ın kayınpederi olduğu anlaşıldı. Demirkan, şubatta vefat eden dünürü Emin Saraç’ın cenaze namazını kıldırmıştı. 1955 doğumlu Rize’de dünyaya gelen Mustafa Demirkan Hoca, 1961 yılında henüz 6 yaşında babası Mustafa Efendi’den Kur’an-ı Kerim eğitimi aldı. Güneysu Merkez Camii İmam hatibi hıfzını ikmal eyledi. İstanbul’a bu yıllarda gelen Mustafa Demirkan, Hacı Hafız İsmail Hakkı Bayrı’dan talim dersini aldı ve Fatih Camii’nde kendisi namaz kıldırdı.

Ak Partili bir yetkili, Erdoğan ile Demirkan’ın yakın arkadaş olduğunu vurgulayarak,’Arkadaşlıklarını bilmeyen yoktur. Çocukluktan beri dostturlar. Saraç ve Demirkan, Rize’ye gittikleri zaman Erdoğan’ın evinde kalırdı. Erdoğan, il başkanıyken Demirkan’ın camisine gider, sohbet ederlerdi’ dedi.

https://www.timeturk.com/genel/mustafa-demirkan-kimdir-mustafa-demirkan-nereli/haber-1687878

Kusura bakmayın, benim coğrafyam biraz zayıftır. Hangi ilin nerede, ülkelerin hangi kıtalarda yer aldığını pek bilemem. Bu yüzden sık sık haritalara, ansiklopedilere başvururum.

Rize’nin adını duymayan yoktur sanırım. Bu değerli ilimiz, yurdun dört bir yanına ünlü politikacılar, sanatçılar, iş adamları, din adamları serpiştirmiş. Mustafa Demirkol da onlardan biri…

Güneysu’lu…

Vikipedi’den ilçemiz hakkında biraz bilgi sahibi olayım dedim.

İlçemizin tarihçesine baktığımızda şöyle bir bilgi veriliyor:

Potamya Osmanlı yazılı kaynaklarında ilk olarak 1486 tarihli Trabzon tapu tahrir defterlerinde görünen, Trabzon İmparatorluğu döneminde kurulmuş önemsiz bir Rum köyü olduğu düşünülmektedir. 1530 tarihli defterde 3 mahalle ve 2 köyde oluşan Potamya karyesinde 228 Hristiyan Rum, 28 yeni Müslüman (olmuş Rum), 26 Baştine yaşamakta ve 13 değirmen olduğu kayıtlıydı. 1924 yılında yerleşimdeki medreseler kapatılınca tepkiyle karşılanmış, 1925 yılında “Şapka İsyanı” olarak bilinen tarihi olay Potamya’da yaşanmıştır. Güneysu, Rize iline bağlı bir bucak merkezi iken 1987 yılında ilçe olmuştur. Güneysu İlçesi’nin eski adı ve halk arasında da yaygın olarak kullanılan ismi Potamya’dır…

https://tr.wikipedia.org/wiki/G%C3%BCneysu

Vikipedya’nın “ Şapka Kanununa Direniş” başlığı altında ise Potamya ile ilgili olarak şöyle yazıyor:

…Rize’nin Güneysu bölgesindeki Merkez Camii imamı Hacı Sabit Civelek ‘Şayet babanız başına şapka taksa katli vaciptir onu vuracaksın ve annen dul ise onu sırtına alıp getireceksin’ sözleriyle bölgedeki isyanı başlattı. Dini taassuptan ziyade geleneksel Laz kıyafetlerini giymek isteyen isyancıların Rize merkeze doğru yürüyüşe geçmesiyle Ziya Hurşit durumu telgrafla Ankara’ya bildirdi. Bunun üzerine Hamidiye kruvazörü gözdağı vermek için Rize’ye geldi. Kruvazörün kente gelmesiyle çoğu isyancı teslim oldu ve on gün kadar süren olaylar sonucu 143 kişi tutuklandı. Tutuklananlardan 8 tanesi okuma yazma bilmediğinden mütevellit kendini savunamadı ve idam edildi. 8 kişiden 3’ü Tan Otel’in önünde, 3’ü belediye parkında ve 2’si iskelenin başında asıldı. Onlarca tutuklunun Adana ve Sinop’ta hapsedilmesine karar verildi..

https://tr.wikipedia.org/wiki/%C5%9Eapka_Devrimi#%C5%9Eapka_Kanununa_direni%C5%9F

Mustafa Demirkan, Rize, Güneysu, Potamya derken Şapka Kanunu, Hamidiye kruvazörüne kadar geldik. Halk arasında “Atma Hamidiye atma! Şapka da giyeceğiz! Vergi de vereceğiz” söylentisinin kaynağı buradan geliyor demek ki.

Hamidiye, 1947’de emekli edilerek jilet fabrikasına gönderildi. Onu hatırlatan kala kala sadece Hamidiye Suyu kaldı.

2023’ü, de elimizde kadehlerle Hamidiye Suyu içerek kutlayacağız(!) bu gidişle…

Yazar hakkında

Sumru Marmara

Yorum bırak

6  ×    =  24

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.